GPS - Θεωρία

....για τα δύσκολα

GPS - Θεωρία

Δημοσίευσηαπό jimnyblue » Τετ Οκτ 20, 2004 11:11 pm

Μετα απο πολύωρο ψάξιμο στο Internet προσπαθώντας να μάθω λεπτομέρειες για την λειτουργία του GPS, εχω μαζέψει τις παρακάτω πληροφορίες. Προέρχονται κυρίως απο αμερικάνικα web site, κυβερνητικά, ακαδημαικά και άλλα.

Για να μην παραμυθιάζεστε σας λέω απο τώρα οτι δεν έχω GPS άρα δεν έχω δει στην πράξη πως παίζει. Το χρησιμοποιούμε και στην δουλειά μου, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους απο αυτούς που το χρησιμοποιούμε στο βουνό!


GPS
Το σύστημα αποτελείται απο 28 δορυφόρους. 8 δορυφόροι το λιγότερο είναι ορατοί απο κάθε σημείο τις γης. Το κεντρικό σύστημα ελέγχου βρίσκεται σε βάση της πολεμικής αεροπορίας στις ΗΠΑ. Δεν θυμάμαι την περιοχή όμως...

Ο κάθε δορυφόρος εκπέμπει σήμα με την ώρα (προέρχεται απο ατομικό ρολόι) και την θέση του (αζιμούθιο) Η απόσταση υπολογίζεται με βάση την ώρα εκπομπής που μεταφέρεται στο σήμα, σε συνδιασμό με την ώρα του ρολόγιου του δέκτη. (Το ατομικό ρολόι είναι το πιο ακριβές ρολόι που έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής.)

Η θέση του δέκτη υπολογίζεται θεωρητικά απο το σήμα 4 δορυφόρων. 3 δορυφόροι είναι αρκετοι για να εντοπίσουμε την θέση στο χώρο. Το σήμα απο την 4ο δορυφόρο χρησιμοποιείται για να διορθώσουμε το σφάλμα του ρολογιού. Οι υπολογισμοί βασίζονται και στο ρολόι του δέκτη τύπου quartz που δεν είναι ακριβές. Πρακτικά για ακριβή υπολογισμό χρειαζόμαστε το σήμα απο 8 δορυφόρους.

Η ακρίβεια του είναι 15 μετρα. Μέχρι τον Μάιο του 2000 η ακρίβεια ήταν 100μ, λόγω περιορισμού που είχε θέσει ο αμερικανικός στρατός.



DGPS
Βασίζεται σε επίγειους σταθμούς οι οποίοι εκπέμπουν σε FM ή ΑΜ. Δεν μπορούν όλοι οι δέκτες να εκμεταλλευτούν αυτό το σήμα. Η εμβέλεια των σταθμών φτάνει ως και 600 χλμ

Οι σταθμοί κρατάνε στατιστικά στοιχεία για την θέση των δορυφόρων, έτσι ώστε μπορούν να διορθώνουν τα σφάλματα στο σήμα και τα εκπέμπουν στους δέκτες ώστε να διορθώσουν αντίστοιχα τους υπολογισμούς.

Η ακρίβεια μέσω της διόρθωσης φτάνει τα 3-5μ


WAAS
Το σύστημα αποτελείται απο 25 επίγειους σταθμούς στην βόρεια Αμερική. Παρέχει διορθωτικά δεδομένα τα οποία μεταδίδονται απο εναν κεντρικό επίγειο σταθμό πίσω στους δορυφόρους και απο τους δορυφόρους στους δέκτες. Αυτό σημαίνει οτι δεν χρειάζεται να είμαστε κοντά σε κάποιον επίγειο σταθμό για να εκμεταλευτούμε τα δεδομένα αυτά. (π.χ. χρήσιμο σε ναυτικούς)

Τα σήματα μεταδίδονται όπως και στο βασικό GPS άρα δεν χρειάζεται να έχουμε ειδικά κυκλώματα στον δέκτη.

Οι γεωστατικοί δορυφόροι που υποστηρίζουν το WAAS ( τελευταία πληροφόρηση Φεβ. 2004) είναι πάνω απο τον Ειρηνικό και τον Δυτικό Ατλαντικό και καλύπτουν την βόρεια Αμερική.
Παρέχει λίγες δυνατότητες όταν χρησιμοποιείται έξω απο την περιοχή κάλυψης των επίγειων σταθμών.

Σε αρκετά μακρινές περιοχές (Αυστραλία) έχει παρατηρηθεί οτι οι διορθώσεις του WAAS έχουν προκαλέσει λάθη στους υπολογισμούς και συνεπώς απόκλιση στην θέση του δέκτη.

Ακρίβεια 2-3μ


EGNOS-Galileo
Αυτή τη στιγμή το σύστημα χρησιμοποιείται σαν διορθωτικό του GPS όπως και το WAAS. Οι δέκτες που υποστηρίζουν το EGNOS υποστηρίζουν και WAAS. Δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της Ευρωπαικής ένωσης.

Αποτελείται απο 3 γεωστατικούς δορυφόρους και 34 επίγειους σταθμούς.
Στην πλήρη υλοποίηση του θα είναι ενα σύστημα αντίστοιχο με το GPS, θα δουλεύει όμως και ανεξάρτητα, με ονομασία Galileo και θα υποστηρίζεται απο 30 δορυφόρους

Βρίσκεται σε δοκιμαστική περίοδο απο το 2000. Η πλήρης υλοποίηση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2008 και θα παρέχει ακρίβεια λιγότερη του ενός μέτρου.


----------------------------------------------------------------------------------
Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν οτι μπορούμε να δούμε μερικούς δορυφόρους με γυμνό μάτι :D δεν βρίσκω το λινκ τωρα όμως, αμα το βρω θα το στείλω.
voy a ir a la montana
jimnyblue
 
Δημοσιεύσεις: 606
Εγγραφή: Τρί Φεβ 03, 2004 11:05 pm
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευσηαπό Turanga Leela » Πέμ Οκτ 21, 2004 12:13 am

Turanga Leela
HJC Member
 
Δημοσιεύσεις: 6799
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 26, 2004 12:37 am

Δημοσίευσηαπό jstalikas » Πέμ Οκτ 21, 2004 9:57 am

Πρόταση για το σεμινάριο:
Είναι δυνατόν να κρατηθούν σημειώσεις και να γίνουν ενα βιβλιαράκι (pdf) για να μπορούμε να το έχουν κάποιοι που δεν είναι από Αθήνα και δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το σεμινάριο? Μήπως και κάποιο video?
jstalikas
 

Δημοσίευσηαπό Turanga Leela » Πέμ Οκτ 21, 2004 10:09 am

Στα υπόψην. Θα δούμε πως μπορούμε να κανονίσουμε και σεμινάριο για Θεσααλονίκη.
Turanga Leela
HJC Member
 
Δημοσιεύσεις: 6799
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 26, 2004 12:37 am

Δημοσίευσηαπό madrulez » Τρί Ιαν 31, 2006 9:06 pm

φίλε μπορείς να μου δώσεις σελίδες σχετικά με τα GPS?
είμαι ασχετος απο αυτα είμαι γεμάτος περιέργεια για να μάθω
madrulez
 
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 29, 2006 9:42 pm

Δημοσίευσηαπό IKE » Τρί Ιαν 31, 2006 9:18 pm

Για να μάθεις τα βασικά για το GPS διάβασε για αρχή αυτό:

http://electronics.howstuffworks.com/gps.htm
Άβαταρ μέλους
IKE
HJC Member
 
Δημοσιεύσεις: 3912
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 26, 2004 6:08 pm
Τοποθεσία: 1AU

Δημοσίευσηαπό madrulez » Τετ Φεβ 01, 2006 2:15 pm

πολύ ωραίο! κατι ελληνικο?
madrulez
 
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 29, 2006 9:42 pm


Επιστροφή στο Εξοπλισμός 4x4

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 11 επισκέπτες

cron