Κώστα η αντιστρεπτικές αυτές είναι δύο κομμάτια τα οποία συγκρατούνται απο ενα πύρο. Αν ο πύρος είναι στη θέση του το ένα κομμάτι δεν μπορεί να περιστραφεί σε σχέση με το άλλο και η αντιστρεπτική δουλευει όπως η κανονική. Αν βγάλεις τον πυρο τότε το ένα κομμάτι μπορεί να περιστραφεί σε σχέση με το άλλο και η λειτουργία της αντιστρεπτικής εκμηδενίζεται, είναι σαν να μην έχουμε καθόλου αντιστρεπτική. Δεν ξέρω τι γνώσεις έχεις στο θέμα αυτό, αν θες ρίξε μια ματιά και εδώ:
viewtopic.php?p=25370#25370
Χρήστο το σχήμα που έβαλες έχει την ίδια αρχή λειτουργίας αλλα έχει το εξής μειονέκτημα, επειδή έχεις βάλει 'κεφάλι' και στο δεξί κομμάτι έχεις μεγαλώσει την απόσταση απο την μόνιμη βίδα δεξιά και το άκρο του μεσαίου στέλεχους (αυτό που είναι βιδωτό σε δυο κομμάτια, πάνω και κάτω) οπότε αυξάνεις τα φορτία.
Το κεφάλι που έχεις βάλει δεξιά δεν είναι απαραίτητο επειδή η δεξιά βίδα είνια μόνιμη και αυτή αρκεί να περιορίσει τις κινήσεις δεξιά αρισταρά και να αποτρέψει το βγάλσιμο του δεξιού κοματιού.
Τα φορτία δεξιά-αριστερά δεν είναι λογικά ιδιαίτερα μεγάλα, αν χρειαστεί μπορουμε να κάνουμε την δεξιά βίδα πιο ανθεκτική με το να κάνουμε το κομμάτι αυτό πλακέ και όχι κυλινδρικό και να περάσουμε 2 βίδες, θα ανεβάσω σχηματάκι αργότερα.
Jeo δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα ακριβώς αυτό που λες αλλα νομίζω είναι κάπως έτσι:
Αυτή είναι το πρώτο σχέδιο που έκανα με το Πάνο αλλα έχει το μειονέκτημα πως μπορεί (όταν ειναι ανοιχτή χωρίς πύρο) να ξεθυληκώσει εύκολα. Αν εννοείς κάτι άλλο κάνε ενα σχηματάκι.