Όλοι ξέρουμε τις δυνατότητες του Jimny ακόμη και με την εργοστασιακή ανάρτηση. Οι κακές παρέες όμως (βλέπε Σύρρο) με ενέπλεξαν με τον χώρο των αγώνων 4x4 και έτσι αποφάσισα να αλλάξω τις αναρτήσεις. Αρχικά προσανατολιζόμουνα σε κιτ που δίνουν 4 πόντους ύψος λόγο των συμμετοχών μου στα trail ride. Μετά από ώρες και ώρες συζητήσεων με τον κύριο πρόεδρο αλλά και το Σύρρο και μετά από γνώμες που πήρα από αυτούς που ήδη έχουν αλλάξει την ανάρτηση μεταπήδησα στους 8 πόντους. Και εκεί που ήμουν έτοιμος να κάνω την παραγγελία ξαφνικά με παίρνει ο Σύρρος και μου λέει ‘Θα πάμε στον Έβρο?’ ε και λέω εγώ ‘Και δεν πάμε?’ Οπότε όπως καταλαβαίνεται σκεπτόμενος καλύτερα να δώσω τώρα τα λεφτά να πάρω κάτι ολοκληρωμένο προτίμησα το κιτ της D&G Tuning το οποίο δίνει 4 ίντσες Lift στο αμάξι. Μετά από αρκετές συνομιλίες με τον φίλο μας Dieter έκανα την παραγγελία…
Το κιτ περιλαμβάνει:
2 ελατήρια μπροστινά πάχους 15μμ heavy duty
2 ελατήρια πισινά πάχους 14μμ
2 αμορτισέρ μπροστινά Rancho RS5117
2 αμορτισέρ πισινά Rancho RS5118
Καινούργιες ρυθμιζόμενες πανάρ εμπρός και πίσω
Μπράτσα μπροστινά Heavy duty με caster correction
Μπράτσα πισινά Heavy duty (εκ παραδρομής!)
Νέες κάτω βάσεις των πίσω αμορτισέρ
Λαμάκια σταθεροποίησης των πίσω ελατηρίων στην κάτω βάση
Bumper stops για τα μπροστινά ελατήρια
Μακρύτερα σωληνάκια φρένων
Κιτ για το πρεσάρισμα και ξεπρεσάρισμα των σινεμπλόκ από τα μπράτσα
Η τοποθέτηση:
Έγινε στο Εξειδικευμένο συνεργείο φρένων ‘Ο Γιώργος’, όπου δουλεύει και ο γνωστός σε αρκετούς φίλος του ΠέτρουΧΧΧ Δράκος. Μας πήρε αρκετή ώρα, 11 ώρες!!!, αλλά το πήγαμε με την ηρεμία μας. Το αμάξι κρεμάστηκε και βγήκαν στην κυριολεξία τα πάντα κάτω από το αυτό. Τα αμορτισέρ δουλεύτηκαν 10 φορές με τα χέρια!!!, μπήκαν στις βάσεις τους εύκολα με τη βοήθεια ειδικού κολπικού λιπαντικού gel, ευτυχώς βρήκαμε και πρέσα εκεί κοντά για να βγάλουμε τα σινεμπλόκ από τα μπράτσα, οι πανάρ ρυθμίστηκαν, τα σωληνάκια άλλαξαν με μακρύτερα υψηλής πιέσεως, μας πήρε αρκετή ώρα να λύσουμέ το γρίφο των βάσεων των αμορτισέρ αλλά τελικά όλα δέσανε στο αμάξι…τέλεια!!! Το μόνο που δεν τοποθετήθηκε ήταν τα bumper stops στα μπροστά ελατήρια γιατί θα περιορίζανε κατά πολύ την προς τα πάνω κίνηση του άξονα και δεν χρειαζόντουσαν με τα ελαστικά που έχω (205 R16).
Εντυπώσεις:
Από εξωτερικής άποψης το αμάξι φαίνεται θηρίο. Η καμπίνα είναι ολόισια και το χρυσό χρώμα δίνει άλλη όψη.
Στα εντός δρόμου το αμάξι είναι υπερβολικά σταθερό. Στις στροφές η καμπίνα δεν γέρνει καθόλου και σου δίνει μια αίσθηση ασφάλειας ακόμη και σε μεγάλες ταχύτητες. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε το ότι το τιμόνι έγινε πολύ πιο άμεσο. Μετά τον αγώνα κυκλοφορώ χωρίς αντιστρεπτική, το αμάξωμα παίρνει λίγο παραπάνω κλίσεις και το τιμόνι έχει χάσει λίγο την αμεσότητά του, κοινώς είναι σχεδόν όπως το εργοστασιακό και αυτό λόγω των σκληρών μπροστινών ελατηρίων. Το αρνητικό είναι πως έχει γίνει πολύ σκληρό. Αισθάνεσαι και το πιο μικρό πετραδάκι, στην παραμικρή λακκούβα χοροπηδάει, να μην αναφέρω στα σαμαράκια τι γίνεται, και γενικά από απόσβεση είναι απαράδεκτο. Αυτή είναι μια θυσία προς όφελος της ευστάθειας.
Στα εκτός δρόμου η σκληράδα παραμένει…Δεν σου φαίνεται βέβαια τόσο πολύ όταν κινείσαι κάπως πιο γρήγορα αλλά το αρνητικά είναι πως αναπηδάει αρκετά και ο πίσω άξονας ‘χάνεται’ πολύ εύκολα. Από διαδρομές είναι πολύ καλύτερο. Με την αντιστρεπτική ο μπροστά άξονας περιορίζεται αρκετά αλλά χωρίς αυτήν φτάνει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Στο πίσω μέρος με τα μαμίσια ελαστικά η ρόδα βγαίνει ολόκληρη έξω από το θόλο. Γενική εντύπωση σύμφωνα με τα γούστα μου…ικανοποιητική άρθρωση αλλά όχι όσο θα ήθελα εγώ προσωπικά…
Μελλοντικά:
Αυτό που θέλω να αλλάξω είναι η άνεση και η άρθρωση. Προς το παρόν η επόμενη κίνηση είναι η αλλαγή των πίσω ελατηρίων με άλλα πάχους 12μμ. Από εκεί και πέρα θα γίνει η δοκιμή και θα αποφασισθεί αν απαιτείται αλλαγή στα αμορτισέρ ή κάτι άλλο για τον μπροστά άξονα.